Na hlavný obsah

A környezetvédelmi miniszter növelné az újrahasznosított műanyag csomagolás fehasználását

A csomagolási hulladék csökkentéséről szóló, uniós szinten elért megállapodás mind a környezet, mind az ipar számára kedvező - jelentette ki hétfőn Brüsszelben Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter.

A környezetvédelmi miniszter növelné az újrahasznosított műanyag csomagolás fehasználását
Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter Foto: SITA/Milan Illík

A miniszter jelezte: a találkozó fő témája a körforgásos gazdaság előmozdítása és az ehhez kapcsolódó csomagolási hulladék csökkentése, valamint az újrahasznosított műanyagok csomagolásban való felhasználásának növelése volt, továbbá a talajminőség ellenőrzéséről szóló megbeszélés. Ezzel kapcsolatban nagyra értékelte, hogy Szlovákiának Csehországgal és Finnországgal együtt sikerült keresztülvinnie a változásokat, és hogy a megállapodás „kiegyensúlyozott“ volt mind az ipar, mind a környezetvédelem szempontjából.

Az EU 2040-re vonatkozó éghajlat-változási céljainak megvitatásakor Taraba hangsúlyozta, hogy Európának nemcsak az ipar és az energia szén-dioxid-mentesítésében kell vezető szerepet játszania, hanem minden új jogszabályba olyan záradékokat is be kell illeszteni, amelyek lehetővé teszik az elért célok folyamatos értékelését. A miniszterek megvitattak egy, a talajmegfigyelésről szóló irányelvjavaslatot is, amelynek célja, hogy az EU 2050-re elérje, hogy a tagállamokban a talajok ne legyenek mérgezőek.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban