Na hlavný obsah

Jogi eljárást indít a korábban Twitter néven ismert X ellen az Európai Bizottság az álhírek miatt

Jogi eljárást indít a korábban Twitter néven ismert X ellen az Európai Bizottság az álhírek miatt. Az Európai Bizottság előzetes vizsgálata alapján valószínűsíthető, hogy az X gyakorlata a Digitális Szolgáltatásokról szóló uniós direktívába ütközik.

Jogi eljárást indít a korábban Twitter néven ismert X ellen az Európai Bizottság az álhírek miatt
A Twitter főhadiszállásán lévő feliratról eltávolított karakterek halmaza San Franciscóban, 2023. július 24-én. Foto: SITA/AP

A vizsgálat a Hamász-Izrael háború körül terjedő álhírek miatt indult. A Digitális Szolgáltatásokról szóló uniós rendelet alapján az X-nek hatékony szűrőrendszereket kellene fenntartania azért, hogy ne terjedjenek rajta álhírek, megfelelő átláthatósággal kellene működnie, és monitoroznia kellene a saját szűrésének a hatékonyságát.

A Bizottság gyanúja az, hogy Elon Musk közösségi oldala legalább nyolc ponton sérti a digitális szolgáltatásokról szóló uniós rendelkezéseket. Az eljárás a tagállamokkal szemben indított kötelezettségszegési eljáráshoz hasonló. Ez az első eset, hogy a Bizottság eljár egy globális multicéggel szemben.

(euronews)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban