Na hlavný obsah

Civil szervezetek tiltakoznak a nemzeti szuverenitásvédelmi törvény ellen

Jelentős civil szervezetek adtak ki közös nyilatkozatot a magyarországi nemzeti szuverenitásvédelmi törvény ellen, amelyet kedden fogadott el a parlament.

Civil szervezetek tiltakoznak a nemzeti szuverenitásvédelmi törvény ellen
Foto: TASR/AP

A nyilatkozatban, amelyet az Amnesty International Magyarország, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Political Capital, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország írt alá, a törvényt a „titkosszolgálatok eszközein alapuló politikai propagandaprojektnek“ nevezték.

Az aláírók szerint azért nem lett volna szabad elfogadni a tervezetet, mert nem felel meg az alkotmányos, nemzetközi és európai uniós kötelezettségeknek. A szervezetek képviselői egyúttal segítséget ajánlottak fel minden olyan civil szervezetnek, a közügyekről véleményt nyilvánító állampolgároknak és médiaszervezeteknek, amelyeket az állami hatóságok a törvény alapján ellenőriznek.

A parlamenti képviselők tegnap este fogadták el a törvényt, melynek értelmében február 1-jétől létrejön a Szuverenitásvédelmi Hivatal, amely bárkit ellenőrizhet, aki a feltételezések szerint Magyarország szuverenitását veszélyezteti.

A kormányzó Fidesz párt még novemberben jelezte, hogy az új jogszabály vonatkozhat a politikai pártok külföldi finanszírozására, esetleg a médiára és a civil szervezetekre is, amelyekről Orbán Viktor miniszterelnök azt állítja, hogy Washington vagy Brüsszel befolyása alatt állnak. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovics szerint az új hivatal létrehozása komoly veszélyt jelent az emberi jogokra.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban