Na hlavný obsah

Az Egyesült Államok felszólította Kínát, hogy ne okozzon feszültséget a Dél-kínai tenger területén

Az Egyesült Államok illetékesei vasárnap felszólították Kínát, hogy hagyjon fel a veszélyes és destabilizációt okozó akciókkal a Dél-kínai tengeren.

Az Egyesült Államok felszólította Kínát, hogy ne okozzon feszültséget a Dél-kínai tenger területén
Foto: SITA/AP

Minderre azt követően került sor, hogy tegnap összeütközött egy fülöp-szigeteki hajó és egy kínai parti őrhajó a vitatott felségterületű vizeken. A két érintett ország egymást hibáztatja a Spratly-szigetek környékén történt incidens miatt, pont ahogy egy a közelmúltban történt hasonló eset miatt is, mindez pedig komoly feszültséget keltett köztük.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője emellett arról számolt be, hogy a kínai hajók akusztikus eszközökkel már több fülöp-szigeteki halászhajót zavartak meg és űztek el a térségből, veszélybe sodorva ezzel a halászok megélhetését és figyelmen kívül hagyva a nemzetközi jogot. Kína szinte az egész Dél-kínai tengert birtokolja, annak egyes részeire azonban a Brunei Szultanátus, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Taiwan, valamint Vietnam is igényt tartanak.

A Nemzetközi Választottbíróság már 2016-ban elfogadott egy törvényt, mely megtiltotta Kína számára, hogy akadályozza a térség többi országának hajózását és tengeri kereskedelmi útvonalait. A kínai illetékesek nem voltak hajlandóak részt venni az ezzel kapcsolatos tárgyaláson, így nem is fogadják el az ott meghozott döntéseket.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban