Na hlavný obsah

Az Amnesty International Slovakia szerint Szlovákiában 2023-ban is folytatódott a kisebbségek diszkriminációja

Az emberi jogi problémák megoldása helyett 2023-ban is folytatódott a diszkrimináció és a kisebbségek elnyomása Szlovákiában - derül ki az Amnesty International Slovakia által az emberi jogok világnapja alkalmából közzétett jelentésből.

Az Amnesty International Slovakia szerint Szlovákiában 2023-ban is folytatódott a kisebbségek diszkriminációja
Foto: TASR/AP

Bírálják, hogy fennmaradt a romákkal szembeni diszkrimináció, elmaradt a nemi erőszak beleegyezésen alapuló definiálása, hogy a nők jogai marginális kérdés maradtak, valamint azt, hogy Szlovákia még mindig nem írta alá az Európai Szociális Karta 31. cikkét, amely a lakhatáshoz való jogot védi.

Emlékeztetnek arra is, hogy Szlovákia az Isztambuli Egyezményt sem fogadta el.

A roma gyerekek oktatását illetően rámutattak, hogy már az óvoda is szegregált lehet. Emellett még 2023-ban is aránytalanul sok roma él környezetileg nem biztonságos, nem megfelelő vízhozzáféréssel rendelkező lakásokban.

A szervezet szerint az LMBTQ+ emberek továbbra is gyűlölet és támadások célpontjai. A szervezet bírálta a születési számról szóló törvény módosítására irányuló törekvéseket, valamint az orvosi tranzícióra vonatkozó szakmai útmutatás eltörlését. A jelentés szerint az azonos nemű párokat az állam figyelmen kívül hagyja.

Felhívják a figyelmet a szlovák hatóságok által gyakran alkalmazott túlzott és indokolatlan erőszakra is.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban