Na hlavný obsah

Parlament: Rendkívüli adóbónusz fogja segíteni a hiteltörlesztőket

Rendkívüli adóbónusz fogja segíteni azokat a jelzáloghitel-törlesztőket, akiknek 2023-ban emelkedett a hitelük törlesztőrészlete. Az adóbónuszt az ez évre vonatkozó adóbevallásban vagy éves elszámolásban lehet majd érvényesíteni. A jövő évtől kezdődően pedig az új jelzáloghitelek esetében javulnak a fiatalok számára a meglévő adóbónusz igénybevételének feltételei.

Parlament: Rendkívüli adóbónusz fogja segíteni a hiteltörlesztőket
Foto: Freepik

Ez a Pénzügyminisztérium (MF) több, a lakáshiteltörlesztések támogatásával kapcsolatos törvénymódosításából következik, amelyet pénteken hagyott jóvá a parlament. A javaslatot gyorsított eljárásban tárgyalták.

A rendkívüli adóbónusz minden olyan jelzáloghitelt érint, amely esetében 2023-ban emelkedett a befizetett törlesztőrészlet összege 2022-höz képest. A támogatás összege a két törlesztőrészlet közötti különbség 75 százaléka, illetve legfeljebb évi 1800 euró vagy havi 150 euró.

Az igénylés feltétele, hogy az előző adózási időszakra vonatkozó éves adóköteles jövedelem összege ne haladja meg a Szlovákiában alkalmazott munkavállaló havi átlagbérének 1,6-szeresét, miközben az adóalany nem adhatja bérbe az ingatlant.

Az új, azaz 2024. január 1-je után megkötött jelzáloghitel-szerződésekre a jelenlegi adóbónusz módosított feltételei vonatkoznak majd. A törvény 2024. január 1-jén lép érvénybe.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban