Na hlavný obsah

Fico: Senkinek nem lesz mérsékelve a büntetése, aki most börtönben van

A jelenleg büntetésüket töltők közül senkinek sem lesz elengedve vagy mérsékelve a büntetése.

Fico: Senkinek nem lesz mérsékelve a büntetése, aki most börtönben van
Foto: SITA

Ez csak akkor jöhetne szóba, ha megszűnne az általa elkövetett cselekmény büntethetősége – jelentette ki Robert Fico kormányfő a büntetési tételek tervezett mérséklése kapcsán egyes gazdasági jellegű vagy kábítószerrel összefüggő bűncselekmények esetében. A javaslatot ma hagyta jóvá a kormány.

Fico azt is hangsúlyozta, a javaslat nem fog érinteni egyetlen politikai jellegű, sajtónyilvánosságot kapott kényes ügyet sem. „Egyszerűen szólva azt akarjuk, hogy mindenekelőtt az okozott kár legyen megtérítve, és a bűncselekmény áldozata jogorvoslatot kapjon” – fogalmazott Fico.

Azt is elmondta, a büntetési tételek csökkentésénél az osztrák és német példából indulnak ki, de még mindig magasabbak lesznek, mint egyes államokban. A kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekményeknél világosan megkülönböztetik majd, hogy felhasználóról vagy terjesztőről van-e szó.

Boris Susko igazságügyminiszter hozzátette, a büntetési tételeket úgy módosítják, hogy a bíró individuális ítéleteket szabhasson ki a legenyhébb büntetéstől a legszigorúbbig. Szeretnék, ha több lenne az alternatív büntetés. A kiszabható pénzbírság nagyságát 3 millió euróra emelnék. Azt is megerősítette, változásokat terveznek a hatósággal együttműködő vádlott esetében, és átláthatóbbá tennék a vádalku megkötésének feltételeit.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban