Na hlavný obsah

Törökország heteken belül ratifikálhatja Svédország NATO-csatlakozását

Hakan Fidan török külügyminiszter kedden azt mondta NATO-partnereinek, hogy keményen dolgozik Svédország NATO-ratifikációján, amelyet jelenleg is tárgyal a török parlament.

Törökország heteken belül ratifikálhatja Svédország NATO-csatlakozását
Foto: TASR/AP

Törökország a következő hetekben jóváhagyhatja Svédország NATO-csatlakozási kérelmét. Ezt szerdán jelentette ki Tobias Billström svéd külügyminiszter, aki találkozott török kollégájával. Svédország a finnekkel együtt adta be tavaly a NATO-csatlakozási kérvényét az orosz–ukrán háború hatására. Finnországot áprilisban fel is vették, de a svéd csatlakozás jóváhagyását Törökország és Magyarország azóta is halogatja. A török kormány egyértelműen kijelentette, az általa terroristának tartott kurdok svédországi tevékenységét szeretné nehezíteni.

„Kétoldalú megbeszélést folytattam Hakan Fidan török külügyminiszterrel, aki elmondta, arra számít, hogy a ratifikáció néhány héten belül megtörténik”

– mondta Billström a NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján.

Hozzátette, hogy Svédország várakozással tekint a folyamat befejezése elé. „A török kormány a beszélgetés során semmilyen új feltételt vagy követelést nem támasztott“ – mondta Billström.
A tagállamok közül már csak Törökország és Magyarország nem hagyta jóvá Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, amelyet Stockholm több mint 18 hónappal ezelőtt nyújtott be.

A svéd külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország azt ígérte, nem utolsóként hagyja jóvá Svédország kérését. „Ez azt jelenti, hogy az ügy inkább Ankara kezében van, mint Budapestében. Abban a pillanatban fehér füstöt várunk Budapesttől, amikor Ankarától fehér füst száll fel, hogy nagyon nyersen fogalmazzak” – mondta Billström. (TASR)

(444!!!, Reuters, TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban