Na hlavný obsah

Észak-Korea erősen felfegyverzett katonákat telepített a déli szomszédjával közös határ menti állomásokra

Észak-Korea erősen felfegyverzett katonákat telepített a Dél-Koreával közös határszakasza mentén található állomásokra. Mindezt azzal összefüggésben tették, hogy Dél-Korea részlegesen felfüggesztette a két ország közti katonai megállapodást.

Észak-Korea erősen felfegyverzett katonákat telepített a déli szomszédjával közös határ menti állomásokra
A dél-koreai hadsereg egyik katonája távcsövön figyeli az észak-koreai oldalt a dél-koreai Pajuban, az észak-koreai határ közelében található megfigyelőállomáson 2023. május 31-én. Foto: SITA/AP

Egy dél-koreai katonai tisztviselő szerint a diktatórikus berendezkedésű ország helyreállított néhány őrállomást a két ország közti demilitarizált zónában.

Az érintett területen még a 2018-as megállapodás aláírása után állították le az őrhelyek működését. A szöüli vezetőség még a múlt héten jelentette be a megállapodás részleges felfüggsztését azt követően, hogy Észak-Korea kémműholdat bocsájtott fel.

Erre való reakcióként a Kóreai Népi Demokratikus Köztársaság is bejelentette a megállapodás felfüggesztését, valamint a katonák határ menti csoportosítását. Az egykor aktívan egymás ellen küzdő országok formálisan a mai napig háborúban állnak egymással.

(ctk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban