Na hlavný obsah

Karner szerint addig maradnak az ellenőrzések a szlovák-osztrák határon, amíg szükséges

Ausztria addig folytatja a határellenőrzéseket az osztrák-szlovák határon, amíg szükséges. Ezt Gerhard Karner osztrák belügyminiszter mondta csütörtökön Bécsben, miután találkozott Matúš Šutaj Eštokkal, a szlovák belügyi tárca vezetőjével.

Karner szerint addig maradnak az ellenőrzések a szlovák-osztrák határon, amíg szükséges
Gerhard Karner, osztrák belügyminiszter. Foto: SITA/AP

Šutaj Eštok hozzátette, hogy Szlovákia kész őrizni a határt és ezzel hozzájárulni az ellenőrzések mielőbbi megszüntetéséhez. Ausztria legutóbb november 3-án 20 nappal hosszabbította meg az ellenőrzéseket az osztrák-szlovák határon.

Mint Šutaj Eštok emlékeztetett, jelenleg 11 schengeni övezetbeli országban van érvényben ideiglenes ellenőrzés. Szerinte uniós szintű intézkedésekre van szükség.

Szlovákiában tavalyhoz képest 430 százalékkal nőtt az illegális migránsok száma. Šutaj Eštok azonban kijelentette, hogy az új kormány hivatalba lépése után „Szlovákia már nem biztonságos ország“ az embercsempészek és az illegális migránsok számára.

A visegrádi négyek belügyminiszterei a jövő héten Ausztria és Németország bevonásával tárgyalnak az illegális migráció elleni fellépés lehetőségeiről.

A szlovák és az osztrák miniszter egy új kétoldalú megállapodást is aláírt a rendőri együttműködésről, amely a minősített határvédelmi intézkedésekre vonatkozik.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban