Na hlavný obsah

Adót vezetne be Szlovákiában az édesített üdítőitalokra a pénzügyminisztérium

Törvényjavaslatot készít elő a pénzügyminisztérium: adót vezetne be Szlovákiában az édesített üdítőitalokra. A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az édesített alkoholmentes italok adója közvetett fogyasztási adó jellegű lesz, az adó mértéke pedig az italban használt édesítőszer-tartalomtól függ majd.

Adót vezetne be Szlovákiában az édesített üdítőitalokra a pénzügyminisztérium
Foto: TASR/František Iván

A pénzügyminisztérium szerint az édesített üdítőitalokra kivetett adó több OECD-országban bizonyítottan hatékony eszköz, amely jelentősen motiválja a fogyasztókat az egészségesebb életmódra. Az édesített italok túlzott fogyasztásának visszaszorítása hozzájárul az egészségre gyakorolt ​​negatív következmények mérsékléséhez, így az egészségügyi ellátás költségeihez is.

A tárca emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években az EU országaiban és világszerte is látható volt az egészségtelen élelmiszerekre és italokra kivetett adók bevezetése. A nyilvánosság is részt vehet a jogszabály kidolgozásában, ha december 1-jéig javaslatokat vagy előterjesztéseket küld be. Magával a törvénnyel kapcsolatos véleményezési eljárás várhatóan 2024 februárjában kezdődik.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban