Na hlavný obsah

A politikusok pártállásuknak megfelelően emlékeztek meg a bársonyos forradalom évfordulójáról

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a dévényi Szabadság kapuja emlékműnél koszorúzással emlékezett meg tegnap a bársonyos forradalom 34. évfordulójáról.

A politikusok pártállásuknak megfelelően emlékeztek meg a bársonyos forradalom évfordulójáról
Foto: TASR

A szabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelem emléknapján kijelentette: „A bársonyos forradalomra emlékezünk, amely a totalitárius rendszer bukását hozta. Ezt azonban a szabadság hiánya, üldöztetés, sőt, azon emberek meggyilkolása előzte meg, akik a szabadság után vágytak”.

Hozzátette, hogy a demokrácia nem tökéletes, de a totalitarizmussal ellentétben formálható szabad választásokkal és szólásszabadsággal. – Peter Pellegrini házelnök a kommunizmus alatt megkínzott és kivégzett politikai foglyok központi emlékműve előtt emlékezett meg a pozsony-vereknyei temetőben 1989 november 17-ről.

A Hlas-SD politikusa szerint fel kell hagyni a hátratekintgetéssel, az egymással szembeni vádaskodással, a novemberi frázisok ismételgetésével, és vissza kell térni ahhoz, amit a bársonyos forradalom igazából jelentett. Különösnek találta, hogy azok az események, amelyek egykor képesek voltak egységbe tömöríteni a nemzetet, ma elválasztják azt – 1989 novemberének legfőbb üzenete, a szabadságért és a demokráciáért vívott küzdelem tovább folytatódik – jelentette ki Michal Šimečka, a parlament alelnöke, a Progresszív Szlovákia vezetője.

Leszögezte, hogy a PS mindent megtesz november értékeinek megvédése érdekében. „Nyugtalansággal tölt el mindaz, amit az utóbbi hetekben az államhatalom képviselőitől hallottunk. Legyen szó a civil társadalom elleni támadásokról, beleértve a kétszázalékos adó-felajánlás eltörlésének lehetőségét vagy független médiumok korlátozásáról, illetve az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való tartozásunk kétségbevonásáról”.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban