Na hlavný obsah

Szymon Hołownia lett a szejm házelnöke

Szymon Hołowniát, a négy parlamenti frakcióból álló tömb jelöltjét, a Lengyelország 2050 nevű párt vezetőjét választotta meg házelnöknek a lengyel parlament alsóháza, a szejm hétfői alakuló ülésén.

Szymon Hołownia lett a szejm házelnöke
Szymon Hołownia. a Szejm új házelnöke. Foto: SITA/AP

Az októberi parlamenti választások nyomán megalakult, 460 fős szejmben Holownia házelnökké választását 265 képviselő támogatta. A négy parlamenti tömörülés által múlt pénteken kötött koalíciós szerződés értelmében Holownia két évig lesz házelnök, a ciklus második felében a szintén a koalíció részét képező Új Baloldal tömörülés jelöltje váltja őt a poszton. A Holowniát alsóházi elnöknek jelölő tömb a Lengyelország 2050 párt mellett a Donald Tusk volt kormányfő által vezetett Polgári Koalícióból, a Lengyel Parasztpártból, valamint az Új Baloldal tömörülésből áll.

A korábban liberális katolikus újságíróként ismert Holownia 2020-ban alapította meg a Lengyelország 2050 pártot, miután az akkori elnökválasztáson a harmadik helyen végzett.

A szejm alakuló ülése elején a PiS jelöltjeként megválasztott Andrzej Duda elnök mondott beszédet, amelyben nyitottságát jelezte a pártok feletti együttműködés iránt. Elmondta, támogatni fogja a nagyszabású beruházások, köztük az atomenergetikai projektek folytatását is.

Hétfő délután a lengyel parlament felsőháza, a szenátus is megtartotta alakuló ülését.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban