Na hlavný obsah

Folytatódnak az egyre véresebb harcok a Gázai övezetben

Öt helyszínen is kemény harcok folytak tegnap az övezetben. Az izraeli szárazföldi erők célja láthatóan az, hogy az evakuálási felszólítás ellenére a palesztin földsáv északi részén maradó 350-400 ezer polgári személy a középső területekre húzódjon, és az, hogy elvágják Gázavárost az övezet többi részétől.

Folytatódnak az egyre véresebb harcok a Gázai övezetben
Foto: Alexi J. Rosenfeld, Getty Images

Joav Gallant izraeli védelmi miniszter a szombat esti tel-avivi sajtótájékoztatóján be is jelentette, hogy befejezték Gázaváros körülzárását, délről és északról hajtanak végre hadműveleteket. A tárcavezető azt ígérte, Izrael megtalálja és ártalmatlanítja Jahja Szinvárt, a Hamász gázai vezetőjét.

A nap legfontosabb diplomáciai eseménye Ammánban, a jordán fővárosban zajlott, ahol Antony Blinken amerikai külügyminiszter az arab államok vezetőivel találkozott. Az Ajman Szafadi jordán és Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatón kiderült: Jordánia és Egyiptom azonnali gázai tűzszünetre szólította fel Izraelt és a Hamászt.

Ezzel szemben Blinken leszögezte: ezzel nem értett egyet, mert a tűzszünet lehetővé tenné, hogy a Hamász átcsoportosítsa az erőit, és ez lehetőséget adna a terrorszervezetnek, hogy végrehajtson még egy, az október 7-ihez hasonló terrortámadást.

(Népszava)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban