Na hlavný obsah

Az EU reformját szorgalmazza a német külügyminiszter

Az Európai Unió alapvető reformját szorgalmazza Annalena Baerbock német külügyminiszter, ami szerinte az alapfeltétele Ukrajna és más jövőbeli tagállamok befogadásának.

Az EU reformját szorgalmazza a német külügyminiszter
Foto: TASR/DPA

Úgy gondolja az EU-nak fel kellene hagynia az egyhangú döntéshozatallal, vagy újjá kellene szerveznie az Európai Bizottságot, amelyben nem kellene minden tagállamnak saját biztossal rendelkeznie. Több kisebb tagállam régóta nehezményezi az egyhangú döntéshozatali kötelezettséget, jelenleg pedig mind Németország, mind Franciaország azt szeretné, ha az Unió bizonyos kérdések. például a biztonságpolitika, vagy a kül- és adóügy esetében korlátozná ezt.

A változtatás hívei többek között Magyarország vezetésének példáját hozták fel, a Fidesz kormány ugyanis mind az Oroszország ellenes szankciók egy részét, mind a globális társasági adó bevezetését meggátolta. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter figyelmeztetett, hogy az EU bővítését és a reformot nem szabad összekapcsolni, az ugyanis hatással lehet az újonnan belépő tagállamok tagsági státuszára.

(ctk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban