Na hlavný obsah

Kinevezték Zuriant a belső ellenőrzés élére

A kormány kinevezte Branislav Zuriant a Felügyeleti Szolgálati Hivatal, azaz a rendőrség belső ellenőrzésének igazgatói posztjára. November 3-tól veszi át a hivatal vezetését.

Kinevezték Zuriant a belső ellenőrzés élére
Foto: SITA/Milan Illík

A kinevezést a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtti meghallgatás előzte meg. Zurian, aki korábban a NAKA igazgatója volt, elmondta, a posztra való kinevezése után törvényességet, hitelességet, szakértelmet és függetlenséget akar hozni a rendőrség belső ellenőrzésébe.

Peter Juhás, a hivatal ideiglenesen megbízott vezetője visszatér korábbi funkciójába.

A rendőrség belső ellenőrzési hivatalának igazgatói posztjárt megkapó Branislav Zurian az ellenzék szerint nem válaszolta meg kielégítően az összeférhetetlenségre vonatkozó kérdéseket, sem az intézmény vezetésére vonatkozó kérdéseket.

Juraj Krúpának, az SaS képviselőjének kétségei vannak a kinevezéssel kapcsolatban, mert attól tart, hogy folytatódnak a „tisztogatások a rendőrségen“. Krúpa szerint Zurian jelölésével a kormány nem fogja megerősíteni a polgárok rendőrségbe vetett bizalmát.

Martina Holečková, a KDH frakcióvezetője problémásnak látja, hogy Zurian több vádlottal kapcsolatban van.

A PS frakcióvezetője, Martin Dubéci az összeférhetetlenséget kifogásolta, valamint, hogy Zurianból hiányzik a konkrét vezetői elképzelés.

A bizottság alelnöke, Grendel Gábor politikai tisztogatásról beszélt a jelölés kapcsán.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban