Na hlavný obsah

A rendőrség intézményének jó hírét romboló alkalmazottakat számoltatná el Branislav Zurian

Branislav Zurian, a Felügyeleti Szolgálati Hivatal, azaz ÚIS igazgatójelöltje megválasztása esetén az ellenőrzőszerv független és törvényes működését ígéri. Jelentette ki mindezt a parlament védelmi bizottságának csütörtöki tárgyalásán.

A rendőrség intézményének jó hírét romboló alkalmazottakat számoltatná el Branislav Zurian
Branislav Zurian Foto: SITA/Milan Illík

Az egykor a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség vezetői posztját elfoglaló Zurian kitért arra, nem szeretné, ha a Hivatalra, szavaival élve, „madáriejsztőként” tekintenének a munkájukat tisztességesen végző rendőrök, ezzel szemben azonban a hivatásukat megszégyenítő, vagy a testület jó hírét romboló rendfenntartók jogosan tartanak a rájuk váró kivizsgálásoktól.

Úgy gondolja, elengedhetetlen, hogy az ÚIS tisztjei biztosak legyenek abban, hogy életük nem kerül veszélybe, ha a törvényekkel és a bizonyítékokkal összhangban hoznak döntéseket. Az igazgatójelölt a személye ellen folyó büntetőeljárásokkal kapcsolatban azt mondta, az ügyészség mindkét esetben jogellenesnek minősítette a vádakat.

Az ún. rendőrháborúnak a két fél információinak kivizsgálásával vetne véget. Kitért arra is, meggyőződése, hogy Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitányt meggyilkolták.

Zurian csak akkor kerülhet a több szerv mellett a rendőrség alkalmazottainak bűncselekményeivel foglalkozó szerv vezetői posztjára, ha a védelmi bizottság meghallgatása után a kormány kinevezi.

(TASR, Denník)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban