Na hlavný obsah

Nagy valószínűséggel a köztársasági elnökválasztás első fordulója 2024. április 13-án lesz

Nagy valószínűséggel a köztársasági elnökválasztás első fordulója 2024. április 13-án lesz. Ez az utolsó nap, amikor a törvény adta határidők szerint meg kell tartani az államfőválasztás első fordulóját.

Nagy valószínűséggel a köztársasági elnökválasztás első fordulója 2024. április 13-án lesz
Zuzana Čaputová államfő az évértekelő beszédje előtt a parlamentben, 2022. november 29-én. A háttérben Eduard Heger (b) kormányfő, Karel Hirman (k) gazdasági miniszter és Milan Krajniak (j) munkaügyi miniszter. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ezt a belügyminisztérium sajtóosztálya közölte a TASR hírügynökséggel. Zuzana Čaputová hivatali ideje június 15-én jár le. A Szlovák Köztársaság alkotmánya szerint a választás első fordulóját legkésőbb 60 nappal az elnök hivatali idejének lejárta előtt kell megtartani.

A köztársasági elnökválasztás időpontját a parlament elnöke hirdeti ki. A választási javaslatokat legkésőbb a választás kihirdetését követő 21 napon belül kell benyújtani a parlament elnökének.

Ivan Korčok és Ján Kubiš diplomaták és volt külügyminiszterek már bejelentették indulási szándékukat, Zuzana Čaputová pedig bejelentette, hogy nem pályázik újra az elnöki posztra.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban