Na hlavný obsah

Milyen jelentőséggel bír Biden és Sunak izraeli látogatása?

A közel-keleti konfliktus várhatóan eszkalálódik. Izrael továbbra is blokkolja a víz, a gáz és a benzin szállítását a Gázai övezetbe. A brit miniszterelnök "legsötétebb óraként" hivatkozott a Hamász támadására.

Milyen jelentőséggel bír Biden és Sunak izraeli látogatása?
Foto: SITA/AP

Az amerikai elnök után a brit kormányfő is Izraelbe látogatott, abba az országba, amelyet október 7-én terrortámadás ért, és azóta is folynak a bombázások a gázai övezet területén. Joe Biden támogatásáról biztosította Izraelt, és humanitárius segélyeket sürgeti a gázai civileknek. Az amerikai elnök már telefonon megállapodott az egyiptomi elnökkel, Abd el-Fattáh esz-Szíszivel a humanitárius szállítmányok átjutattásának körülményeiről.

Benjamin Netanjahu a Rishi Sunakkal való közös sajtótájékoztatón pedig kijelentette, hogy Izraelnek szüksége van a folyamatos támogatásra a hosszú háborúhoz. A brit miniszterelnök ígéretet tett Izraelnek, hogy az Egyesült Királyság a „legsötétebb órákban“ is az ország mellett áll Izrael a háború eszkalálódására készül, a védelmi miniszter már belengette a szárazföldi offenzíva lehetőségét a kórházakat meg figyelmeztették, hogy több hónapig is elhúzódhat a konfliktus. Nagyon sok izraeli túszról még nem érkezett hír és egyre valószínűbb, hogy palesztín rakétatámadás érte az Al-Ahli kórházat, amelynek során minimum 417-en vesztették életüket.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban