Na hlavný obsah

Kassán ünnepélyesen átadták az új magyar főkonzulátus épületét

Szerdán Kassán ünnepélyesen átadták az új magyar főkonzulátus épületét a felújított Csáky-Dessewffy (DEZSŐFI)-palotában, a Fő utcán.

Kassán ünnepélyesen átadták az új magyar főkonzulátus épületét
Na snímke Csáky-Dessewffyho palác poèas odovzdania nového sídla Generálneho konzulátu Maïarska v Košiciach 11. októbra 2023. FOTO TASR - František Iván *** Local Caption *** profil ilustraèné foto ilustraèka sídlo Generálny konzulát Maïarska Košicie Foto: TASR

A városközpontban levő épület nemzeti kulturális műemlék, 2021 óta a magyar állam tulajdona. Jaroslav Polaček főpolgármester a város egyik legjelentősebb történelmi épületének nevezte a palotát. Egy ideig a szlovák Alkotmánybíróság székhelye is volt az épület, legutóbb könyvesbolt működött benne.

A magyar főkonzulátus pedig 23 éven át a premontrei rendház Fő utcai épületében működött, bérelt helyiségekben. A felújítás körülbelül másfél évig tartott, augusztus végén költözött be a konzulátus. Hetey Ágota kassai magyar főkonzul elmondta, a konzulátus alkalmazottainak létszáma nem változott, de a jövőben bővíteni szeretné szolgáltatásait, és hozzájárulni a Magyarországról alkotott jobb kép kialakításához.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban