Na hlavný obsah

Egyre több tanár hiányzik az oktatásügyből

2024-ig évi másfél ezer, a rákövetkező 5 évben évi 2 100 tanár hiányzik majd a szlovákiai oktatásügyből - derül ki az Oktatáspolitikai Intézet elemzéseiből.

Egyre több tanár hiányzik az oktatásügyből
Foto: TASR

A pedagógushiány Pozsony megyében a legsúlyosabb, míg Eperjes megyében a legelenyészőbb – szögezte le az Oktatáspolitikai Intézet főigazgatója, Zuzana Baranovičová, aki szerint fizika, matematika, illetve informatika tanárokból akut hiányt szenved az iskolarendszer, miközben a tanári társadalom fokozatos elöregedése miatti pedagógushiány különösen a szaktantárgyakat fenyegeti.

A keletkezett hiány fő okai között a tanári pálya alacsony vonzereje, a hallgatói létszám növekedése, illetve a tanárok elöregedése és nyugdíjba vonulása említhető.

Mint azt a miniszter tanácsadója, Roman Baranovič elmondta, mérlegelni kell a bérek emelését, vagy a bérautomatával kapcsolatos társadalmi vita lehetőségét. Szerinte a megoldást a regionális pótdíjak bevezetése, esetleg a normatíva a gazdasági egyensúlyi koefficiensen keresztüli régiók szerinti kiigazítása jelentené.

Az elemzők a tanárok személyi juttatásainak és prémiumainak emelését, valamint a hiányszakos tanárhallgatók számára stabilizációs hitel biztosítását javasolják. Rámutattak: a végzett pedagógusok a pályán történő alacsony számú elhelyezkedése, valamint a pályakezdők magas távozási aránya részben jelzáloghitel-kedvezménnyel, illetve a tanári kölcsön felhasználásának ellenőrzésével lenne megoldható. Szerintük a családok, a közösség és az iskola közötti kapcsolatépítés támogatása növelheti a pedagógusok elismertségét.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban