Na hlavný obsah

A lakosság fele úgy gondolja, túl sok segítséget adunk az ukránoknak

A szlovák állampolgárok közel fele úgy gondolja, hogy Szlovákia túl sok segítséget nyújt az ukránoknak, derül ki a Szlovák Tudományos Akadémia, Társadalom- és Pszichológiai Tudományok Központjának felmérésből.  A válaszadók csaknem fele egyetért azzal, hogy túl sokat segítünk az ukránoknak. 

A lakosság fele úgy gondolja, túl sok segítséget adunk az ukránoknak
Foto: TASR/AP

8 százalékuk egyetért ezzel, közel 32 százalék nagyon egyetért, kilenc százalék pedig inkább egyetért. A válaszadók 7 és fél százaléka nem ért egyet, valamivel több mint 20 százalékuk egyáltalán nem ért, közel 8 és fél százalékuk pedig részben nem ért egyet.  

„A megkérdezettek válaszaiból fáradtságot érzékeltünk, ez pedig több tényezőre is visszavezethető. Gazdasági nyomás, politikai tényezők, valamint a sajtó hatása állhat emögött“ – mondta Jana Papcunová szociálpszichológus. A szakember hozzátette, a gazdasági problémák és a politikai kampány is hozzájárult a fáradtság érzéséhez.

Hangsúlyozta azt is, hogy a menekültválság állandó medializálása érzéketlenné teheti a probléma iránt a közvéleményt. A felmérésből az is kiderült, hogy az emberek aggódnak amiatt, hogy a fegyverszállítások csak meghosszabbítják a háborút. A felmérést augusztusban végezték, 1854 válaszadó bevonásával.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban