Na hlavný obsah

A fűtési szezon beköszönte fokozott tűzveszéllyel párosul

A nem megfelelő műszaki állapot, illetve a fűtőtestek, égéstermék-elvezetők és kémények meghibásodása az elmúlt 9 hónapban 371 tüzet okozott, illetve 4 személy megsérült.

A fűtési szezon beköszönte fokozott tűzveszéllyel párosul
Sokan még tűzifával fűtennek. Foto: TASR

Az Országos Tűzoltó- és Mentőszolgálat, a HaZZ tájékoztatása szerint a teljes kár meghaladja a 968 ezer eurót.

Az ilyen típusú tüzek leggyakoribb oka az égéstermék-elvezetők és kémények nem megfelelő műszaki állapota, a fűtőtestek hibás beépítése, üzemeltetése vagy rossz műszaki állapota. A nyílt lánggal, éghető anyaggal vagy izzó hamuval való óvatlan bánásmód is bajt okozhat – emeli ki a tűzoltóság.

A hosszú távú statisztikák azt mutatják, a családi házakban keletkezett tüzesetek leggyakoribb oka éppen a fűtőtestek nem megfelelő állapota, ezért azokat használat előtt javasolt ellenőrizni, a gyártó utasításainak megfelelően beszerelni, ügyelni az üzem közbeni ellenőrzésre, arra, hogy a hamut ne gyúlékony tartályba öntsük ki, illetve a gyúlékony folyadékok és gázok tárolására és felhasználására vonatkozó előírások betartására.

„Kazánban, kályhában és kandallóban csak erre a célra kijelölt tüzelőanyagot szabad használni“ – figyelmeztetnek a tűzoltók.

A tulajdonosok maguk felelősek a kémények általános műszaki állapotáért és karbantartásáért, ezért kötelesek gondoskodni a rendszeres tisztításról, illetve szakképesítéssel rendelkező személyek általi ellenőrzéséről.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban