Na hlavný obsah

Átmenetileg visszaállítják az ellenőrzést a szlovák-magyar határon

Október 5-től 14-ig átmenetileg visszaállítják az ellenőrzést Szlovákia Magyarországgal közös belső határán – döntött a kormány.

Átmenetileg visszaállítják az ellenőrzést a szlovák-magyar határon
Foto: TASR

„Az ellenőrzések a Szlovák Köztársaság Magyarországgal közös belső határának teljes hosszában, az aktuális fenyegetettségnek megfelelően rugalmasan, a biztonsági helyzet alakulásától függően zajlanak” – közli a belügyminisztérium.

A kormány szerint az ellenőrzés visszaállítása a magyar határon a kulcsfontosságú intézkedések egyike, amelynek célja csökkenteni mindazon illegális migránsok számát, akik más európai uniós tagországok felé tartva, csupán keresztülhaladnak Szlovákián.

„Mivel elsősorban olyan külföldiekről van szó, akiknek hazatérése az adminisztratív kiutasítás akadálya miatt nem lehetséges, és őrizetbe vételük sem célszerű, ezért egy bizonyos ideig a területünkön maradnak” – mutatott rá a tárca.

Az illegális migráció tekintetében Szlovákiában idén a nyugat-balkáni útvonalon keresztül érkező ún. másodlagos tranzitvándorlás dominál. Növekedését a kormány 2022 augusztusának második felétől észleli. Az év elejétől október 1-jéig Szlovákia 39 688 illegális bevándorlót tart nyilván. 2022 azonos időszakához képest ez tizenegyszeres növekedés.

„Csak 2023 szeptemberében több illegális bevándorlót jegyzünk, mint a tavalyi év egészében” – áll az anyagban.

Lengyelország, Csehország és Ausztria éjféltől véletlenszerű ideiglenes ellenőrzést vezetett be Szlovákiával közös határain. Az intézkedés 10 napig hatályos, de meghosszabbítható.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban