Na hlavný obsah

Krausz Ferenc kapta a fizikai Nobel-díjat

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier érdemelte ki idén a fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kedd délelőtti bejelentése szerint.

Krausz Ferenc kapta a fizikai Nobel-díjat
Foto: MTI/Kovács Tamás

A három kutató az atomszekundumos fizikában elért kutatási eredményeikért részesültek a legrangosabb tudományos díjban. Kutatási területük „az attoszekundumos fényimpulzusokat generáló kísérleti módszerek amelyekkel az anyag elektrondinamikáját lehet tanulmányozni”. Ez annyit jelent, hogy elképzelhetetlenül rövid időintervallum alatt lehetséges megvizsgálni az elektronok tulajdonságait és aktivitását.

Ez a bejelentés egy nappal azután történt, hogy az orvosi Nobel-díj bejelentésén az mRNS technológia úttörői, Karikó Katalin és Drew Weissman neve hangzott el. Karikó Katalin után tehát idén Krausz Ferenc a második magyar, aki megkapta a világ legnagyobb tudományos elismerését.

Krausz Ferenc 1985-ben párhuzamosan szerzett a BME-n villamosmérnöki oklevelet és az ELTE Természettudományi karán fizikus diplomát. 2003-ban kinevezeték a németországi Garchingban található Max Planck Kvantumoptikiai Intézet igazgatójává és 2004 óta tanszékvezetői feladatokat lát el a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem Kísérleti Fizikia Tanszékén.

A 2000-es évek elején az ő kutatócsoportja állította elő és mérte meg az első attomszekundomos fényimpulzusokat, aminek segítségével valós idejű megfigyelések készülhetnek az elektronok mozgásáról atomi léptékben.

Jelenleg orvos-diagnosztikai területen kutat, a femtomszekundumos és attoszekundumos technológiát használják a vérminták elemzésére és a változások kimutatására. A csoport azt is vizsgálja, hogy a változások annyira specifikusok-e, hogy lehetővé tegyék a daganatos megbetegedések egyértelmű diagnosztizálását azok kezdeti szakaszában.

(Telex, HVG)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Kultúra | Tudomány rovatban