Na hlavný obsah

Alkotmányellenes a büntető törvénykönyv vagyonelkobzásra vonatkozó része

A büntető törvénykönyvnek a kötelező vagyonelkobzás büntetésére vonatkozó része ellentétes a szlovák alkotmánnyal - döntött kedden az Alkotmánybíróság. A büntető törvénykönyv két rendelkezését 2021-ben támadta meg a parlament képviselőinek egy, többnyire a Smer párthoz tartozó csoportja.

Alkotmányellenes a büntető törvénykönyv vagyonelkobzásra vonatkozó része
Foto: freepik.com

Az érintett rendelkezések értelmében a bíróság köteles a vonatkozó esetekben a vagyonelkobzás büntetését kiszabni. Ezek a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre, a bűncselekményből származó jövedelmek legalizálására, bűnözői vagy terrorista csoport létrehozására és támogatására, kenőpénz elfogadására és vesztegetésre vonatkoznak. A vagyonelkobzás a jogszerűen szerzett vagyontárgyakra is vonatkozik.

Az Alkotmánybírósághoz benyújtott beadványukban a képviselők azt írják, a kiszabott büntetés aránytalan beavatkozást jelenthet a tulajdonjogokba.

Az állam javára történő vagyonelkobzás kapcsán 2019-ben nagy nyilvánosságot kapott Ladislav Bašternák üzletember adó- és biztosítási díjfizetés elmulasztását érintő ügye.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban