Na hlavný obsah

Szlovákiában tavaly az idősek 5,6 százaléka részesült influenza elleni oltásban

Az idősek oltottságának aránya az előző szezonhoz képest 7,3 százalékkal csökkent - mondta el a Szlovák Epidemiológiai és Vakcinológiai Társaság (SEVS) elnöke, Zuzana Krištúfková, aki szerint az időseké a legkockázatosabb és legsebezhetőbb csoport.

Szlovákiában tavaly az idősek 5,6 százaléka részesült influenza elleni oltásban
Australian Prime Minister Anthony Albanese, wearing hat and standing next to sign in front, attends a rally to a call for action to end violence against women, in Canberra, Sunday, April 28, 2024. On Monday, April 29, Albanese described domestic violence as a "national crisis" after thousands rallied around the country against violence toward women. (Lukas Coch/AAP Image via AP)

„Érzékenyek az influenzával kapcsolatos súlyos szövődményekre és az alapbetegség influenza következtében történő súlyosbodására“ – magyarázta.

Szerinte éppen a védőoltás jelent hatékony megelőzést.

„Ezzel megelőzhetjük a betegséget, annak szövődményeit, és elkerülhetjük az orvoslátogatást. A megelőzés sokkal több életet képes megmenteni, mint a kezelés“ – hangsúlyozta.

Az idősek mellett a krónikusan beteg, gyenge immunrendszerrel rendelkező páciensek is kockázati csoportot jelentenek. Ráadásul a gyakori kórházi kezelések és orvoslátogatások miatt jelentősebb fertőzésveszélynek vannak kitéve.

„Annak ellenére, hogy az influenza súlyosan veszélyeztetheti egy krónikus alapbetegség lefolyását, Szlovákiában nagyon alacsony az oltással védettek száma, és messze elmarad az Európai Unió által a krónikus betegek számára meghatározott 75 százalékos szinttől“ – tette hozzá az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) elemzője, Petra Ištokovičová.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban