Na hlavný obsah

„Európa gazdaságának tartósan szüksége lesz bevándorlókra”

Bármennyire is meglepően hangzik, a munkanélküliség helyett Európa-szerte sokkal inkább a munkaerőhiány okoz gondot, a betöltetlen álláshelyek száma rekordokat dönt.

„Európa gazdaságának tartósan szüksége lesz bevándorlókra”
Foto: iStock

Miközben az aktivitási ráta is magasabb a megszokottnál, vagyis eleve sokan dolgoznak, a szabadon elérhető munkavállalók száma mélyponton van. Targoncástól a könyvvizsgálóig: munkakörök tömkelege betöltetlen az Unióban, hosszan sorolhatók a hiányszakmák. Ráadásul a demográfiai trendek is a munkaerőhiány fokozódását vetítik előre.

Kiutat jelenthet a külföldiek munkavállalása, amire máris egyre több példát látunk a térségünkben, azonban ez egyebek mellett a bevándorlókkal szembeni ellenséges hangulat miatt sokszor akadályokba ütközik.

Pedig „bevándorlás nélkül – mondja interjúalanyom – a gyorsan öregedő társadalmakban hamarosan fenntarthatatlan lesz a jólét eddig megszokott szintje.“ Ettől persze még kérdés, a beáramló külföldi munkavállalók, főként a harmadik világból érkezettek, képesek-e betölteni az űrt, milyen az ideérkezők szakmastruktúrája és hogy legyen szó akár vendégmunkásokról, akár menekültekről vagy gazdasági bevándorlókról, integrációjuk mekkora kihívást jelent, milyen társadalmi feszültségekhez vezethet.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban