Na hlavný obsah

A svéd miniszterelnök összehívta a hadsereg és a rendőrség vezetését az erőszakhullám miatt

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök csütörtökön összehívta az ország hadseregének és rendőrségének vezetését az elmúlt napokban fokozódó erőszakhullám megfékezése érdekében.

A svéd miniszterelnök összehívta a hadsereg és a rendőrség vezetését az erőszakhullám miatt
Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. Foto: TASR/AP

Szerdán Stockholmban két ember halt meg két különböző lövöldözésben, míg csütörtökön a kora reggeli órákban egy fiatal nő vesztette életét egy robbanás következtében Uppsala városában.

Kristersson a tavalyi választások után a populista és bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) támogatásával jobbközép kisebbségi kormányt alakított, véget vetve a szociáldemokraták nyolcéves kormányzásának.

Koalíciója részben a bandák közötti erőszak visszaszorítására tett ígéreteinek köszönhetően nyerte meg a választásokat.

A svéd rendőrség becslése szerint az országban nagyjából 30 ezer ember vesz részt közvetlenül bűnbandák tevékenységében, vagy van kapcsolata velük. Ráadásul az erőszak a nagyvárosi környezetből átterjedt a kisebb településekre is.

Az idei év szeptembere a legvéresebb hónap az országban 2019 decembere óta, ugyanis tizenegyen veszítették életüket lövöldözés következtében, míg a tavalyi évben összesen 60 fő esett áldozatául az erőszaknak.

Egy 2021-ben közzétett hivatalos kormányzati jelentés szerint Svédországban minden egymillió lakosból évente négy hal meg lövöldözésekben – szemben az európai átlagnak számító milliónkénti 1,6 személlyel.

A rendőrség az erőszakot a bevándorlók gyenge integrációjával, a gazdagok és szegények közötti szakadék növekedésével és a kábítószer-fogyasztással hozta összefüggésbe.

A miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy szigorúbb felügyeletet és büntetéseket, erősebb kitoloncolási jogköröket és több ellenőrzési zónát vezetnek be.

Egy közösségszervező azonban a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy „mélységesen csalódott“ a tervekben, mondván, hogy azok nem foglalkoznak az alapvető társadalmi problémákkal. Az Amnesty Internationalhoz kötődő Kollektiv Sorg csoport vezetője több intézkedést sürgetett a gyermekszegénység elleni küzdelemben, valamint az ifjúsági klubok, közösségi szolgáltatások és sportközpontok forrásainak növelését szorgalmazta.

(TASR, BBC)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban