Na hlavný obsah

1737 elítélt akar szavazni a szombati választáson

Minden elítélt szavazhat, akinek szlovák állampolgársága és állandó lakhelye van az országban, betöltötte 18. életévét, és további feltétel, hogy a bíróság nem tiltotta el választójoga gyakorlásától - tájékoztatott Monika Kacvinská, a Büntetés-végrehajtási Testület szóvivője.

1737 elítélt akar szavazni a szombati választáson
Illusztráció Foto: https://turkinfo.hu/

„Választói igazolvány nélkül az a fogvatartott személy szavazhat, aki a Szlovák Köztársaság területén állandó lakhellyel rendelkezik, míg előzetes letartóztatásának vagy szabadságvesztésének helye az állandó lakóhelye szerinti szavazókörben található” – pontosította a szóvivő.

Az állandó lakhelytől eltérő szavazókörben történő szavazáshoz választói igazolványra van szükségük. A büntetés-végrehajtási intézetekben gondoskodtak arról, hogy a gyanúsítottak és az elítéltek írásos formában, időben tájékoztatva legyenek a választásról, annak módozatáról és a választáshoz való jogukról.

A választás napján a szavazni kész gyanúsítottakat és elítélteket a választási bizottság elé vezetik, voksukat mozgóurnában adhatják le – húzta alá Kacvinská. Szeptember 28-án a szlovákiai büntetés-végrehajtási intézetekben 1 467 gyanúsított és 8 518 elítélt, összesen 9 985 személy tartózkodott. Közülük 26 gyanúsított és 31 elítélt fiatalkorú, 483 pedig szavazati jog nélküli külföldi.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban