Na hlavný obsah

Ódor: Ki kell meríteni az előző programidőszakból visszamaradt forrásokat

Szlovákia jelenleg stagnál, ennek egyik oka az, hogy keveset fektet be – mondta az európai források hatékony felhasználását célzó intézkedések ismertetésekor Lívia Vašáková, helyreállítási és reziliencia-tervért felelős kormányfő-helyettes.

Ódor: Ki kell meríteni az előző programidőszakból visszamaradt forrásokat
Foto: SITA/Milan Illík

„Nagy beruházási adósságunk keletkezik, legalább 40 milliárd eurós. Ezt látjuk a vasutak, utak, felújítatlan épületek és közterületek állapotán“ – mondta Lívia Vašáková, hozzátéve, hogy Szlovákia kevesebbet ruház be, mint a többi V4-es tagország.

Ódor Lajos miniszterelnök kijelentette, ki kell meríteni az előző programidőszakból visszamaradt forrásokat, el kell rajtolni a következő programidőszakot és teljesíteni kell a helyreállítási terv mérföldköveit.

Ódor és Vašáková egyetértett abban, hogy Szlovákia keveset fektet be saját forrásaiból, miközben nem ruház be nemzeti prioritásokba.

„Későn kezdjük a forráslehívást, kevés időnk van jó minőségben befejezni a projekteket, végérvényben a források felhasználásának lehetőségeit keressük, hogy ne essünk el tőlük “ – mutatott rá.

Vašáková az európai források jobb felhasználásának 10 alapelvét is bemutatta, amelyek mentén el kell készíteni és el kell fogadni Szlovákia 2050-ig szóló fejlesztési stratégiáját, továbbá egy minimum évi 50 millió eurós projektelőkészítési alapot is létre kell hozni.

A meghatározott stratégiai projektek alapján Balík Péter beruházási miniszter szerint minőségi és időszerű projekt-előkészítésre kell törekedni.

„Példa erre a turócszentmártoni vagy a Rázsochy kórház. Ha ezek a projektek időben és ésszerűen készültek volna el, már megvalósulhattak volna“ – jegyezte meg.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban