Na hlavný obsah

Vakcinahiányra figyelmeztet az egészségügyi minisztérium

Több oltóanyag egyáltalán nem vagy csak korlátozott mennyiségben érhető el. Az egészségügyi minisztérium a megnövekedett érdeklődéssel összefüggésben tanévkezdés előtt már a múltban is tapasztalt lokális jellegű vakcinahiányt.

Vakcinahiányra figyelmeztet az egészségügyi minisztérium
Foto: TASR/AP

Az egészségügyi minisztérium a hepatitis A és B elleni védőoltások hiányával kapcsolatos problémát észlelt. Ezt az oltóanyagok iránti megnövekedett kereslet okozta. A rendelkezésre álló információk alapján a vakcinák várhatóan szeptember végétől, október elejétől lesznek majd elérhetők – közölte a tárca sajtóosztálya.

Több hepatitis elleni védőoltás esetében a Hálózati Gyógyszertárak Üzemeltetőinek Szövetsége (APSL) is hiányt észlelt – erősítette meg szóvivője, Peter Sedláček. Elmondása szerint az egyik gyártó oldalán fennálló kiesés folytán a tetanusz elleni vakcinák is korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre.

A diftéria, szamárköhögés és gyermekbénulás elleni egyik oltóanyag is hiányzik, ugyanakkor van más alternatíva. Az egyes oltások hiányának okai a szövetség szerint különbőzők. „Ez lehet gyártóipari kiesés, disztribúciós probléma vagy a szállításokban tapasztalható kiesés“ – tette hozzá Peter Sedláček.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban