Na hlavný obsah

Harmadszor is benyújtja kifizetési kérelmét a helyreállítási terv keretében Szlovákia

Harmadik alkalommal nyújtja be kifizetési kérelmét Szlovákia a helyreállítási és rezilienciaterv keretében, ezúttal 815 millió euró értékben - tájékoztatott Ódor Lajos miniszterelnök.

Harmadszor is benyújtja kifizetési kérelmét a helyreállítási terv keretében Szlovákia
Foto: SITA/Diana Černáková

Ódor Lajos kormányfő szerint Szlovákia egyes területeken vezető szerepre törhet az európai mezőnyben, de tartani kell a tempót.

Lívia Vašáková miniszterelnök-helyettes elmondta, a kifizetést követően Szlovákia a teljes keretösszeg harmadát, 2 milliár eurót kap.

A harmadik kifizetési kérelem keretében 27 mérföldkő és cél teljesült a zöldgazdaság, az oktatás, a tudomány, a kutatás, az innováció, illetve a hatékony közigazgatás és digitalizáció területén.

Szerinte olyan, néhány éve csak áhított reformokat hagytak jóvá, mint az új igazságügyi térkép, továbbá a felsőoktatási, a kutatási és innovációs, illetve a környezetvédelmi reform.

Szlovákia 2023-2026 közötti digitális átalakulásának és a Digitális Készségek Nemzeti Stratégiájának reformja is teljesítve lett. A harmadik mérföldkő a 17 kiemelt élethelyzetre vonatkozó beruházási terv reformja volt. Célja a polgárok bürokratikus terhek alóli mentesítése az állami szolgáltatások lehető legegyszerűbb elektronikus formában történő létrehozása által.

Benyújtását követően az Európai Bizottság (EB) értékeli a kérelmet, majd a Gazdaságpolitikai Bizottság (EPC) előtt meg kell védeni. A Gazdasági és Pénzügyi Bizottság (EFC) jóváhagyása után Szlovákia 709 millió eurót kap. Ez az előfinanszírozás levonása utáni összeg.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban