Na hlavný obsah

A vitatott régió kapcsán találkoznak Örményország és Azerbajdzsán vezetői

Örményország és Azerbajdzsán vezetői október elején találkoznak majd a spanyolországi Granadában, hogy többek között a nagy feszültséget keltő Hegyi-Karabah régió helyzetéről tárgyaljanak, diplomáciai kapcsolataik javulását remélve. Nikol Pashinyan örmény és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök annak ellenére szervezik meg a diplomáciai találkozót, hogy Azerbajdzsán hadserege múlt hét elején villámoffenzívát hirdetett a régió örmény szeparatistái ellen.

A vitatott régió kapcsán találkoznak Örményország és Azerbajdzsán vezetői
Hegyi-Karabah zászlaja. Foto: SITA/AP

Az Örmény Biztosági Tanács információi szerint az október ötödikei találkozón részt vesz majd Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, valamint Charles Michel az Európai Tanács elnöke is. Utóbbiak részvétele azért fontos, mert országaik kulcsszerepet játszanak az évtizedes konfliktus megoldásában, melynek forrása, hogy az etnikailag örmény régió hivatalosan Azerbajdzsán területén található, ugyanakkor közel 30 éve egy örmény szeparatista kormány irányítja.

Idő közben az örmény kormány bejelentése alapján a nyomás alatt lévő régiót közel háromezer örmény hagyta el attól tartva, hogy etnikai tisztogatás áldozatai lesznek. Legtöbbjük esetében már régóta tervezett elvándorlásról van szó vannak azonban olyanok is, akiknél a költözés hirtelen döntés eredménye volt most pedig az örmény kormány kell, hogy lakhatást biztosítson számukra.

A jelenlegi konfliktus kezdete előtt közel 120 ezer etnikai örmény élt ezen a területen, várható azonban hogy még sokan el fognak vándorolni.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban