Na hlavný obsah

A kisebbségek szeretnének részt venni a KultMinor-törvény kidolgozásában

A Kisebbségi Kulturális Alap, azaz a KultMinor és a vele kapcsolatos törvénymódosítás volt a legvitatottabb téma a Nemzeti Kisebbségek és Etnikai Csoportok Bizottságának szerdai (szept. 20.) ülésén. A kormány kisebbségi tanácsa a kisebbségek részvételét szeretné elérni a törvénymódosítás kidolgozásában.

„A tanács tagjai kritikusan álltak a kisebbségi alap működéséhez és rámutattak a támogatások késésének valós problémájára” – fogalmazott Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos az ülést követően. Mint elmondta, egyetértettek abban, hogy a kulturális minisztérium által kidolgozott változatnál átfogóbb módosításra van szükség a KultMinorról szóló törvényben.

A minisztérium javaslata többek között garantálja a vietnami kisebbség pénzügyi támogatását és az alap forrásainak összesen 500 000 euróval történő növelését.

Bukovszky szerint a kisebbségek képviselői tartalmi és eljárási okokból is bírálták a jelenlegi verziót.

„A kisebbségi bizottság ezért felszólította a minisztériumot, hogy a bizottság által kijelölt szakértők részvételével állítson fel egy munkacsoportot a KultMinor-törvény előkészítésére” – jelentette be végül a kormánybiztos. (tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban