Na hlavný obsah

Lengyelország kiterjesztheti az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat más ukrán mezőgazdasági termékekre is

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök figyelmeztette az ukrán hatóságokat, hogy Lengyelország kiterjesztheti az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat más ukrán mezőgazdasági termékekre is.

Lengyelország kiterjesztheti az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat más ukrán mezőgazdasági termékekre is
Mateusz Morawiecki Foto: SITA/AP

Felszólította Ukrajnát, hogy ne fokozza tovább a feszültséget, amely az ukrán gabonaimport miatti vita után alakult ki – tájékoztatott ma a lengyel Polsat televízió.

Az ukrán gabona Lengyelországba, Szlovákiába, Magyarországra, Romániába és Bulgáriába történő behozatalára vonatkozó embargót idén májusban hagyta jóvá az Európai Bizottság, a tilalom múlt pénteken szűnt meg. Varsó azonban megtagadta a korlátozások feloldását. A lépést Kijev élesen bírálta, és azt is közölte, hogy pert indított Lengyelország, valamint Szlovákia és Magyarország ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

„Figyelmeztetem az ukrán hatóságokat, hogy ha így eszkalálják a konfliktust, akkor más termékekkel egészítjük ki a lengyelországi behozatali tilalmat“ – mondta Morawiecki. A Polsat televízió szerint a lengyel kormányfő Kijev azon fenyegetésére utalt, miszerint Ukrajna megtilthatja a Lengyelországból származó zöldség- és gyümölcsimportot.

(ctk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban