Na hlavný obsah

Hamran szerint legalább 74 millió eurós kárt okoztak az államkincstárnak a túlárazott szerződések

Több mint 74 millió eurós kára származott az államnak a Katonai Hírszerzés számára 2013 és 2020 között beszerzett túlárazott védelmi technológiák révén – közölte sajtótájékoztatón Hamran István országos rendőrfőkapitány egy a Katonai Hírszerzésnél végbement lehetséges sikkasztással összefüggésben.

Hamran szerint legalább 74 millió eurós kárt okoztak az államkincstárnak a túlárazott szerződések
Foto: SITA/Diana Černak

Hamran István országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, a NAKA Vírus fedőnevű, közbeszerzési sikkasztással kapcsolatos akciója keretében 16 természetesés 2 jogi személy ellen indult eljárás. Jelenleg 17 személy van őrizetben, 13 személy ellen indult eljárás és 4-et gyanúsítanak. Az üggyel a Különleges Ügyészség is foglalkozik.

A rendőrség hűtlen kezelés, valamint pénzmosás különösen súlyos bűncselekménye elkövetésének gyanújával indított eljárást.

Mások mellett a gyanúsítottak között szerepel a Katonai Védelmi Hírszerzés korábbi igazgatója, Ľubomír Skuhra, a Katonai Hírszerzés egykori igazgatója Ján Balciar, a TA3 hírtelevízió volt vezérigazgatója, az üzletember Michal Gučík, illetve a Szlovák Jégkorong Szövetség korábbi elnöke, Martin Kohút.

A rendőrség a nyomozás során a saját műveleti megállapításaira, illetve az Állami Számvevőszék a katonai hírszerzésnél az állami erőforrásokkal való hatékony gazdálkodás kérdésében felvázolt gyanúira támaszkodott.

A rendőrség minősített iratokat, befektetési aranyat és érméket, 326 ezer euró készpénzt, több bankszámlán elhelyezett több milliónyi eurót, számos ingatlant, de például egy üveg 26 ezer euró értékű whiskyt is lefoglalt.

A nyomozati akta 8 kötetes és 2700 oldalas, a mellékletek 11 kötetesek. „Az ügyben a rendőrség 25 tanút hallgatott meg, több mint 100 számlát ellenőrzött, és több esetben külföldi hatóságokhoz is fordult“ – tette hozzá Hamran.

A Különlege

A Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze, Ondrej Repa kifejtette, hogy a bűncselekményt spekulatív módon létrehozott közvetítő cégeken keresztül hajtották végre, s a vásárlások minősített módban mentek végbe. Mint azt megjegyezte, közpénzek gazdaságtalan és nem hatékony kezelésének gyanúja áll fenn, mely pénzek végül magánkézben landolnak.

A rendőrségnek az így szerzett pénz egy részét sikerült dokumentálnia, míg egyéb pénzeszközök felhasználását illetően még vizsgálódnak. Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerint a NAKA és a különleges ügyészség ezzel az akcióval beleavatkozott a kampányba.

(Pátria Rádió, TASR, Aktuality.sk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban