Na hlavný obsah

Az Európai Bizottság javasolja, hogy 2025 márciusáig hosszabbítsák meg az Ukrajnából származó személyek védelmét az EU-ban

Az Európai Bizottság kedden Brüsszelben javaslatot tett az orosz agresszió elől menekülő ukrán állampolgárok ideiglenes jogi védelmének további meghosszabbítására. Az EB azt javasolja, hogy 2025. március 3-ig hosszabbítsák meg a védelmüket.

Az Európai Bizottság javasolja, hogy 2025 márciusáig hosszabbítsák meg az Ukrajnából származó személyek védelmét az EU-ban
Foto: TASR

A lépés célja, hogy biztonságot és támogatást nyújtson az uniós tagállamokban védelmet élvező több mint négymillió embernek.

Az EU 2022. március 4-én aktiválta az átmeneti védelemről szóló irányelvet a tagállamok egyhangú döntése nyomán, és annak érvényességét automatikusan meghosszabbította egy évvel. Az EB úgy véli, hogy az ideiglenes védelem indokai továbbra is fennállnak, ezért meg kell hosszabbítani. Ez a szükséges és arányos válasz az ukrajnai instabil helyzetre, amely még nem teszi lehetővé az ideiglenes védelmet élvező személyek biztonságos hazatérését.

Az Európai Bizottság javaslatát még el kell fogadnia az EU Tanácsának (a tagállamok minisztereinek).

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban