Na hlavný obsah

Pénteken véget ér a pandémiával kapcsolatos rendkívüli helyzet

Szeptember 15-én reggel 6 órakor véget és a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan meghirdetett rendkívüli helyzet, döntött erről szerdai ülésén a kormány.

Pénteken véget ér a pandémiával kapcsolatos rendkívüli helyzet
Foto: SITA/AP

A kabinet tájékoztatása szerint már nincs ok arra, hogy továbbra is érvényben maradjon a rendkívüli helyzet. Ez a döntés azonban a Szíriából érkező illegális bevándorlókra is hatással lesz, akik jelenleg a szlovák-magyar határ mentén várakoznak. A rendkívüli helyzet megszüntetése ugyanis lehetővé teszi a bevándorlók kiutasítását az országból.

Erre a lehetőségre Ódor Lajos miniszterelnök már augusztusban felhívta a figyelmet. Hétfőn pedig ennek kapcsán azt mondta, azok az intézkedések, amelyek a lakosság megsegítésére szolgálnak, nem szűnnek meg. A pandémiával kapcsolatos rendkívüli helyzet 2020 márciusától volt érvényben.

A rendkívüli helyzet feloldása ellenére az egészségügyi tárca ezután is könnyebben rendelkezhet a COVID-19 terjedésének megakadályozását, illetve kezelését szolgáló állami ingóságokkal, mint a gyógyszerek, az oltóanyagok, és az alkalmazásukhoz szükséges orvostechnikai eszközök. A tömeges migráció és az ukrajnai háború miatt hirdetett rendkívüli helyzet változatlanul érvényben marad.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban