Na hlavný obsah

Új törvénnyel akarja megtörni az ausztráliai sztrájkot a Chevron

A Chevron amerikai székhelyű multinacionális olajvállalat az Ausztráliai üzemeiben zajló sztrájkot egy új, a gyakorlatban még nem tesztelt törvénnyel akarja megtörni, abban az esetben ugyanis, ha nem tudnak megegyezni a szakszervezetekkel a béremelésről és a munkakörülmények javításáról, döntőbíró bevonását fogják alkalmazni.

Új törvénnyel akarja megtörni az ausztráliai sztrájkot a Chevron
Foto: TASR/AP

Az Ausztráliában zajló sztrájkba két cseppfolyosított földgáz átalakításával foglalkozó üzem alkalmazottai kapcsolódtak be. A Gorgon és a Wheatstone városokban található üzemek munkásai azt üzenték a vállalat vezetőinek, hogy ha csütörtökig nem tudnak megegyezésre jutni, akkor minimum két hetes munkabeszüntetéssel válaszolnak.

Mivel a Chevron nem lát olyan megoldást a helyzetre, melynek feltételeit elfogadná, ezért a Fair Work Commission választottbíróságát arra fogja kérni, hogy nyilvánítsa megoldhatatlannak a helyzetet, ami azonnal végetvetne a sztrájknak.

Mindez mérföldkőnek számít a sztrájkolók helyzetét tekintve, ugyanis csak a júniusi törvénymódosításokat követően nőtt meg ennyire a választottbíróságok mozgástere.

(ctk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban