Na hlavný obsah

A velencei filmfesztiválon díjazták a Magyarázat mindenre c. magyar-szlovák koprodukciós filmet

A Magyarázat mindenre, amely bemutatja egy kettévált ország hangulatát a mindennapokon keresztül, megnyerte a velencei filmfesztivál Orizzonti szekció fődíját. A díjat a rendező, Reisz Gábor személyesen vette át a fesztivál záróünnepségén, a Lidón szeptember 9-én szombaton.

A velencei filmfesztiválon díjazták a Magyarázat mindenre c. magyar-szlovák koprodukciós filmet
A film rendezője, Reisz Gábor az Arany Oroszlán díjjal. Foto: Facebook

A film rendezője a beszéde végén magyarul köszönte meg a stábnak a munkát és hozzátette, hogy a magyar közönség október ötödikétől láthatja a filmet a mozikban, és szeretné, ha „elkezdenénk beszélgetni, amíg van kivel”.

A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül mutatja be a ketté szakadt magyar társadalmat. Az érettségire készülő Ábel szerelmes lesz a legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba, akinek családja van.

A velencei filmfesztivál az Orizzonti szekcióban mutatta be a filmet szeptember 1-én. A díjakról a nemzetközi zsűri döntött, melynek tagja volt Jonas Carpignano, olasz rendező, forgatókönyvíró és producer, Kaouther Ben Hania, tuniszi rendező és forgatókönyvíró, Kahlil Joseph, amerikai rendező, Jean-Paul Salomé, francia rendező és forgatókönyvíró és Tricia Tuttle, brit filmfesztivál igazgató. A velencei filmfeszivál augusztus 30. és szeptember 9. között került megrendezésre.

A film szlovákiai koproducere Prikler Mátyás (MPhilms) és a szlovák Audiovizuális Alap támogatásval készült. A szlovákiai mozikba 2024 tavaszán lesz forgalmazva. A film szlovákiai forgalmazója a Filmtopia.

(sajtóhír, telex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Kultúra | Tudomány rovatban