Na hlavný obsah

Az olasz kormány megszigorította a kiskorú bűnelkövetők büntetését

A kabinet hatéves korra csökkentette a kiskorú bűnelkövetők előzetes letartóztatásba helyezhetőségének életkorát. Ezenkívül megszigorította az iskolából kimaradó gyerekek szüleinek büntetését is.

Az olasz kormány megszigorította a kiskorú bűnelkövetők büntetését
Foto: TASR/AP

Az intézkedéscsomagot Giorgia Meloni miniszterelnök mutatta be. Enyhébb esetekben tizenkét éves korig a bűncselekményen kapott kiskorút a helyi rendőrparancsnok úgynevezett figyelmeztetésben részesíti a szüleivel együtt, akikre pénzbírságot is kivethetnek 1000 eurós összegig.

A belügyminisztérium a 14 és 18 év közöttiek esetében is elrendelheti az egyes városrészekből való kitiltást, amihez elegendő, hogy a fiatalkorú kábítószert, fegyvert vagy támadásra alkalmas más eszközt birtokoljon.

„Elég volt a töltött fegyverrel az utcákon járó tizenöt évesekből, akiket nem lehet letartóztatni!“ – hangoztatta Giorgia Meloni.

Az olasz miniszterelnök hozzátette, hogy a kormány nem akar egy kiskorút sem börtönbe zárni, de a helyzet „kicsúszott az ellenőrzés alól“, ezért a hatóságok szigorúbb fellépésére van szükség.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban