Na hlavný obsah

Mennyire áll jól Európa az orosz energiahordozók nélkül?

Amikor az első szankciós csomagot kivetett Oroszországra, gazdasági szövetségesei heves tiltakozásba kezdtek, mondván egy ilyen eszközzel Oroszország nem győzhető le. Ha valakik azt remélték, hogy a megszorítások egyik hónapról a másikra képesek eredményt elérni, most csalódottak és gyakran emlegetik a szankciókat ellenzőket.

Mennyire áll jól Európa az orosz energiahordozók nélkül?
Foto: REUTERS

Szíjártó Péter nemrég hevesen – mert rendszeresen teszi – kikelt a szankciós politika ellen. A magyar kormány kommunikáció eleve minden rossz kútfőjeként kezeli a szankcióspolitikát, ugyanakkor erőszeretettel gáncsolja is azt. Bár ha olyan felesleges lenne, nem kéne folyton azon dolgoznia, hogy elkaszálja, ahogy bizonygatni sem kéne sikertelenségét, ha nem az ellenkezője lenne az igaz.

Az orosz energiahordozók behozatala, középtávon komoly kieséseket okozott Oroszországnak és Kínai valamint az Indiai piacok sem voltak képesek átvenni azt a mennyiséget ami elkerülte az európai piacokat. A háborús kiadások növekedése pedig bevételi plusszt igencsak lecsökkentették.

Oroszország szemmel láthatóan hosszú háborúra készül, ami viszont ezt a törekvését gáncsolhatja, talán pont a szankciók lassan beérő hatása, vagyis minél tovább tartanak a harcok az Orosz gazdaság annál rosszabb helyzetbe kerül.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban