Na hlavný obsah

Kormány jóváhagyta a külföldiek tartózkodásáról szóló törvény módosítását

A rendőrségnek nem kellene többé ideiglenes szlovákiai tartózkodási engedélyt kiállítania minden külföldi számára, ez csupán lehetőség lenne a jövőben. Különösen azok nem kaphatnák meg, akik csak az országon keresztül vándorolnak egy másik országba.

Kormány jóváhagyta a külföldiek tartózkodásáról szóló törvény módosítását
Foto: TASR/Ján Krošlák

A külföldiek tartózkodásáról szóló törvény módosítását szerdai ülésén hagyta jóvá a kormány, reagálva a növekvő illegális bevándorlásra. A parlament azt javasolja, hogy a módosítást gyorsított eljárásban tárgyalják meg.

„A 2023 januárjától júliusig tartó időszakban több mint 17 500 külföldit vettek őrizetbe Szlovákia területén, ami több mint 15 600 őrizetbe vett külföldivel több, mint 2022 hasonló időszakában“ – tájékoztatott a belügyminisztérium.

A törvényjavaslat arról is rendelkezik, hogy mikor nem indul hivatalos adminisztratív kitoloncolási eljárás. A közigazgatási kiutasítást a továbbiakban nem lehet elhalasztani a válsághelyzet időtartamára. Az intézkedést korábban a COVID-19 világjárvány kitörését követően vezették be. Ezáltal Szlovákia kevésbé vonzóvá válhat a külföldiek számára.

Továbbra is a nyugat-balkáni útvonalról érkező illegális másodlagos tranzitmigráció dominál, amely 1062 százalékos növekedést mutat, közel 17 ezer őrizetbe vett külföldivel.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban