Na hlavný obsah

Migrációs helyzet a Nagykürtösi járásban

Szeptember 1-jén rendkívüli helyzetet hirdetett az illegális migráció miatt a Nagykürtösi Járási Hivatal, hogy szükség esetén hatékonyabban léphessen fel a térségben, ám akad aki szerint önmagában mindez nem elég.

Migrációs helyzet a Nagykürtösi járásban
Foto: TASR/AP

Zsélyen nyugodt a helyzet – nyilatkozta, a falu polgármestere, Mária Rechová, azzal, hogy a napokban kétszer haladtak át bevándorlók a községen, de nem volt gond, értesítették a rendőrséget és elvitték őket.

Ipolynagyfalu polgármestere, Kerata László is azt mondta több, nagyjából 20 fős csoport haladt át a falun a napokban, köztük idősebb nők és gyerekek is, de rendbontás nem volt.

Ipolyvarbón mintegy 20 közel-keleti menekült lehet a faluban – mondta Fagyas Marcel, polgármester, aki szerint szeptember 3-án vagy 45-en voltak, 80 százalékban férfiak. Szemeteltek és előfordult, hogy leszedték a fák gyümölcseit. A falu szélén helyezték el őket.

Bussa polgármestere, Végh Zoltán elmondta, a faluban jelenleg nincsenek migránsok, de helyteleníti, hogy nincs határellenőrzés, a rendkívüli helyzet kihirdetése szerinte nem megoldás. A faluban az elmúlt hétvégén javarészt fiatal férfiak fordultak meg, akiket aztán busszal vittek el.

Kiscsalomja községben jelenleg nincsenek illegális bevándorlók, de az elmúlt napokban áthaladtak a falun a migránsok – tájékoztatta kedden a TASR hírügynökséget Ján Šimko polgármester. A polgármester elmondta, néhány nappal ezelőtt mintegy 20 főből álló csoportok keltek át az Ipoly folyón. Az első hullámban csak férfiak érkeztek, később azonban nők és gyerekek is, egy 1 év körüli gyerek is volt közöttük.

Šimko megjegyezte, betegek nem voltak az emberek között. „Mi takarítottunk utánuk a faluban, védőfelszerelést használtunk, és a biztonság kedvéért fertőtlenítettük a közterületeket, ahol tartózkodtak, például a buszmegállót is“ – fogalmazott a polgármester.

Ján Šimko elmondta, hogy a járás lakosai félnek a jelenleg ott tapasztalható migrációs hullámtól. Tartanak a betegségektől és a biztonságuk miatt is aggódnak. Hasonló értelemben nyilatkozott Sipos-Molnár Ingrid, a nagykürtösi járásbeli Szécsénykovácsi polgármestere is.

Az illegális migrációról szólva Ódor Lajos kormányfő kifejtette, európai megoldásokat kell keresni, kormánya mindent megtesz, hogy a lakosságot túlzottan ne érintse, a bevándorlókkal pedig emberségesen bánjanak. Elejét véve felesleges idevonzásuknak a kabinet vizsgálja annak lehetőségét, hogy kötelező regisztrációjuk inkább csak lehetőség legyen.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban