Na hlavný obsah

Čaputová átvette az Ottó császár díjat Németországban

Szász-Anhalt szövetségi tartomány képviselőivel tárgyalt az államfő Magdeburgban

Čaputová átvette az Ottó császár díjat Németországban
Foto: Zuzana Čaputová/Facebook

Zuzana Čaputová államfő szerdán dálután átvette az Ottó császár díjat a németországi Magdeburgban. A kitüntetéssel személyiségeket és intézményeket tüntetnek ki az európai integrációs folyamathoz való kiemelkedő hozzájárulásukért, különös tekintettel a közép-, kelet- és délkelet-európai országokra.

Az Ottó császár díjat 2005 óta kétévente ítélik oda. Korábban többek között Richard von Weizsäcker egykori német elnök, Angela Merkel volt német kancellár, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és Klaus Iohannis román elnök kapta meg.

„A szlovák köztársasági elnököt Európa-párti irányultságáért, a jogállamiság, a béke és a szabadság iránti elkötelezettségéért tüntetik ki“ – közölte Magdeburg városa a díj kapcsán, amelyet I. Nagy Ottó szász fejedelem és első német-római császárról neveztek el. Az ünnepségre a magdeburgi dómban került sor.

A díjátadó előtt a köztársasági elnök tárgyalt Szász-Anhalt szövetségi tartomány képviselőivel. Meglátogatta a Fraunhofer Intézetet, a vállalatok automatizálásával foglalkozó kutatási és fejlesztési központot is.

A találkozók fő témája a zöld átállás, a tudomány, a kutatás és az oktatás, valamint a gazdasági együttműködés volt. A szlovák államfőt Peter Dovhun gazdasági és Daniel Bútora oktatási miniszter, valamint a kassai Műszaki Egyetem, a Szlovák Műszaki Egyetem és a Kempelen Intézet képviselői kísérték el.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban