Na hlavný obsah

A legfőbb közjogi méltóságok a szlovák nemzeti felkelésre emlékeztek pénteken Besztercebányán

Zuzana Čaputová szerint még ma sem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy a szabadságot és a demokráciát nem veszélyezteti semmi.

A legfőbb közjogi méltóságok a szlovák nemzeti felkelésre emlékeztek pénteken Besztercebányán
Foto: SME

A köztársasági elnök ezt a szlovák nemzeti felkelés 79. évfordulója alkalmából rendezett gálaesten jelentette ki tegnap este Besztercebányán. A felkelés egyik tanulsága az is, hogy ebben fontos és elvszerű küzdelemben a különböző politikai nézeteket valló embereknek is össze kellett fogniuk.

A döntő történelmi pillanatban mindannyian képesek voltak felül emelkedni azon, ami elválasztotta őket – tette hozzá. Zuzana Čaputová hangsúlyozta, hogy a szlovák nemzeti felkelés évfordulóján nemcsak azok érdemei előtt kell tisztelegni, akik kiharcolták a szabadságot, hanem ígéretet kell tenni arra is, hogy ehhez a szabadsághoz felelősségteljesen viszonyulunk.

Arról sem szabad megfeledkezünk, hogy röviddel a második világháború után a fasiszta totalitárius rendszert hosszú négy évtizedre új, ezúttal kommunista totalitárius rendszer váltotta fel, és végső soron a szabadságról szőtt álmok valójában 1989 novemberében teljesültek be.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban