Na hlavný obsah

Zelenszkij ugyanolyan jogokat ígért a magyar kisebbségnek, amilyeneket az ukránok Magyarországon kapnak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kifejezte szándékát, hogy az ukrajnai magyar kisebbségnek is megadja azokat a jogokat, amit a Magyarországon élő ukrán kisebbség tagjai kapnak. Ezt Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke mondta egy, az Indexen hétfőn megjelent interjúban, a múlt heti ukrajnai látogatása kapcsán.

Zelenszkij ugyanolyan jogokat ígért a magyar kisebbségnek, amilyeneket az ukránok Magyarországon kapnak
Foto: Novák Katalin Facebook oldala

Novák múlt szerdán Kijevben tárgyalt Zelenszkijjel, és részt vett a Krími Platform csúcstalálkozóján is, ahol támogatását fejezte ki a béketörekvések mellett. Az interjúban megjegyezte, hogy most először volt alkalma négyszemközt hosszabb megbeszélést folytatni Zelenszkijjel, melynek során az ukrán elnök megköszönte Magyarország kárpátaljai régiónak nyújtott eddigi segítségét és támogatását.

Szavai szerint Ukrajna és Magyarország közös érdeke, hogy az Ukrajnában élő mintegy 150 ezer magyar teljes mértékben gyakorolhassa kisebbségi jogait.

A Magyarországon élő ukrán kisebbség tagjai széles körű jogokat élveznek, aminek így is kell lennie, jelentette ki Novák. Mint mondta, Zelenszkij válaszul megígérte, hogy az ukrajnai magyar kisebbség is ugyanabben részesül majd.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban