Na hlavný obsah

Lengyelország és a balti államok arra kérték Belaruszt, hogy utasítsa ki a Wagner-csoport tagjait

Lengyelország és a balti államok hétfőn arra kérték Belaruszt, hogy utasítsa ki területéről az orosz Wagner-csoport zsoldosait - közölte Mariusz Kamiňski lengyel belügyminiszter a litván, lett és észt kollégáival folytatott megbeszélése után.

Lengyelország és a balti államok arra kérték Belaruszt, hogy utasítsa ki a Wagner-csoport tagjait
Balról jobbra: Lauri Laanemets észt- , Agne Bilotaite litván-, Mariusz Kaminski lengyel- és Maris Kucinskis lett belügyminiszter Varsóban, 2023. augusztus 28-án. Foto: SITA/AP

Lengyelország korábban többször is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Belaruszban tevékenykedő orosz Wagner-zsoldosok felhasználhatók a szomszédos országok helyzetének destabilizálására.

Lukasenka belarusz vezető múlt pénteken kifejezte meggyőződését, hogy Vlagyimir Putyin nem felelős a Jevgenyij Prigozsint ért augusztus 23-i repülőgép-katasztrófáért, aki zsoldosaival együtt harcolt az Ukrajna elleni háborúban. Ugyanakkor kijelentette, hogy a Wagner-csoport továbbra is Belaruszban gyülekezik, ahol a Prigozsin haláláról szóló hírek ellenére is maradnak. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy ki fogja mostantól vezetni a csoportot, amelynek becslései szerint mintegy 10 000 harcosa tartózkodik Belarusz területén.

Lukasenka pénteken hangsúlyozta, hogy nem ígért semmilyen biztonsági garanciát a Wagner-vezérnek, és nem is ő felelt a biztonságáért, miután Prigozsin és harcosai júniusban fegyveres felkelést indítottak az orosz katonai parancsnokság ellen. A hivatalos hírek szerint Lukasenka közvetített az oroszországi krízis megoldása érdekében.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban