Na hlavný obsah

Nem lesz perújrafelvétel a volt ógyallai polgármester meggyilkolásának ügyében

Nem folytatják az eljárást a volt ógyallai polgármester, Basternák László meggyilkolása ügyében, miután a Specializált Büntetőbíróság 2023 áprilisi döntését a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bírósága véglegesen megerősítette. A perújítást az elítélt Štefan Kaluz kérelmezte - erősítette meg a legfelsőbb bíróság szóvivője, Alexandra Važanová.

Štefan Kaluz (k).
Foto: SITA

A Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa 2023 április 18-án arra a következtetésre jutott, hogy nem teljesülnek a perújrafelvétel törvényi feltételei. A határozat ellen az elítélt Štefan Kaluz fellebbezett.

„A Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bírósága 2023. május 31-i zárt ülésén elutasította az elítélt Štefan K. panaszát” – közölte a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának (NS SR) szóvivője, Alexandra Važanová.

Roman Ostružlík állítólag 2010-ben rendelte meg Basternák László meggyilkolását, Alena Zsuzsová pedig közvetítette volna a parancsot. Mindketten 21 év börtönbüntetést töltenek.

Štefan Kaluz egyetlen sörétes puskából leadott lövéssel oltotta ki Basternák László életét, amiért életfogytiglani börtönbüntetés fenyegette. A vádlottat nemcsak szándékos emberöléssel, hanem törvényellenes fegyverkezéssel is vádolták. Végül 25 év börtönbüntetésre ítélték. 2013 nyarán ugyancsak perújrafelvételért folyamodott.

Basternák László 2010-es meggyilkolását állítólag Roman Ostružlík rendelte meg, Alena Zsuzsová pedig közvetítette azt. Mindketten 21 éves börtönbüntetésüket töltik.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban